در طراحی اتاق دیزل ژنراتور اصول و تکنیکهایی وجود دارند که کیفیت عملکرد دستگاه و میزان ایمنی محیط را ارتقا میدهند. نویزهای صوتی تولیدشده توسط دستگاه نیز میتواند به واسطه طراحی استاندارد این فضا تا حد چشمگیری کاهش پیدا کنند.
انتخاب ابعاد و ارتفاع مناسب، از اولین نکاتی است که باید در این فرآیند لحاظ شود. این اندازهها بر اساس سایز و مشخصات دستگاه مشخص میشوند. کاهش فشار ناشی از وزن و لرزشهای دستگاه نیز از مواردی است که باید در طراحی فونداسیون اولویت قرار داده شود.
اما چه نکات دیگری را باید در طراحی این اتاق بدانیم؟ کدام تکنیکها میتوانند کارایی این فضا را بیشتر و بیشتر کنند؟ در این مطلب از دیزل استار خواهیم دید.
طراحی اتاق دیزل ژنراتور |
|
ابعاد | بسته به مشخصات خود دیزل ژنراتور (اغلب با 6.5 در 7.5 متر با ارتفاع 4 متر) |
طراحی دیوارها | پوشاندن دیوارها با ورقهای یونولیتی به ضخامت 1 سانتیمتر |
طراحی سقف | به صورت شیبدار |
طراحی کف |
|
ابعاد اتاق دیزل ژنراتور
ابعاد و ارتفاع این فضا کاملاً متغیر است. ظرفیت و ابعاد خود دستگاه دیزل ژنراتور تعیینکننده این ابعاد هستند. وجود فضای کافی برای دسترسی به تمام تجهیزات و انجام امورات تعمیراتی نیز باید در انتخاب ابعاد در نظر گرفته شوند. در کاتالوگ دیزل ژنراتورها کروکیها هستند که ابعاد و فاصله دستگاهها از اطراف را تا حد زیادی روشن میکنند.
به طور معمول سایز این فضا 6.5 در 7.5 متر طراحی میشود. ارتفاع نیز عددی حدود 4 متر خواهد بود. دقت کنید که این عدد شامل فونداسیون دیزل ژنراتور تا زیر سقف بالا است. ضمم این که اندازه هواکشها هم در این ارتفاع تأثیرگذار است. باید اشاره کنیم که ارتفاع سقف باید حدود دو تا سه متر بیشتر از دیزل ژنراتور باشد.
اهمیت اتاق دیزل ژنراتور
وظیفه اتاق دیزل ژنراتور فراهمسازی بستری برای عملکرد استاندارد این موتور است. اما در نگاهی دقیقتر، مسئولیتهای این فضا را میتوان در موارد زیر جمعآوری کرد.
جلوگیری از تأثیر عوامل محیطی
مراقبت از دیزل ژنراتور در برابر عوامل محیطی از ابتداییترین اهداف طراحی اتاق دیزل ژنراتور است. با وجود یک طراحی فکرشده برای این فضا، عواملی مانند باران و برف و آفتاب موتور را تهدید نخواهند کرد.
کاهش میزان آلایندگیها
مهمترین نوع آلودگی که دیزل ژنراتور با آن مواجه میشود، روغنی است که برای سرویس موتور روی آن قرار داده میشود. اما با وجود اتاق دیزل ژنراتور این روغن از خود موتور دور میماند.
کاهش صدا
دیزل ژنراتور صدای نسبتاً زیادی را تولید میکند. اما جالب آن که طراحی اتاق دیزل ژنراتور میتواند این نویز را کاهش دهد. در واقع قرار دادن این موتور در فضایی مجزا و کنترلشده، این صداها را کم میکند.
نکات مهم درباره طراحی اتاق دیزل ژنراتور
در این بخش نکاتی را میبینیم که اجرای اتاقک ژنراتور اهمیت زیادی دارند. تیمهای خبره ساخت این اتاقها، به این تکنیکها و نحوه پیادهسازی آنها مسلط هستند.
فونداسیون
فونداسیون دیزل ژنراتور متناسب با وزن دستگاه اصلی و نیروهای دینامیکی طراحی میشود. نکته مهم اینجا است که توانایی تحمل وزن دستگاه و لرزشهای آن باید در طراحی فونداسیون لحاظ شود. به طوری که از انتقال این فشار به دیوارها و کف و سقف جلوگیری شود.
میزان لرزش و صدایی که از کف به فونداسیون تحمیل میشود بسیار زیاد است. به همین جهت نیز بهتر است از فنر در زیر شاسی دستگاه استفاده شود تا لرزش کمتری از دیزل ژنراتور به فونداسیون منتقل شود.
لازم به ذکر است که متناسب با نقشهای که کارخانه سازنده دیزل ژنراتور طراحی میکند، اگر قدرت دستگاه کمتر از 150KVA باشد، فونداسیون باید یک لایه باشد. اما برای دستگاههای بالای 150KVA فونداسیون به صورت دو لایه طراحی میشود.
مکان طراحی اتاق
این که اتاق کجا طراحی شود، در عملکرد آن کاملاً تأثیرگذار است. بنابراین در طراحی اتاق دیزل ژنراتور این مکان باید طوری انتخاب شود که نویزهای صوتی، ارتعاشات و دود حداقل باشند. اگر این مکان نزدیک کوهستان است، باید احتمال ریزش کوه بر اساس ارزش و صدای دستگاه در نظر گرفته شود.
از طرفی مسیر تردد و حمل و نقل به این اتاق باید برای مواقع تعمیر و نگهداری سهل باشد. نزدیک بودن به انبار مواد آتشزا، رنگ، گاز، چوب، کاغذ و هرگونه مانند قابل اشتعال دیگری نیز میتواند امنیت کل سایت را به خظر بیندازد.
علاوه بر این اتاق نباید به مکانهایی مانند اتاق آیتی، مراکز کنترل و آزمایشگاهها نزدیک باشد. چون این امر میتواند سامانهها را دچار اختلال کند.
طراحی کف اتاق
یکی از موادی که کف این اتاق تماس زیادی با آن دارد، گازوئیل است. این ماده آسیب بسیار زیادی به بتن میزند. بنابراین کار کردن پوششهای دو جزئی مانند اپوکسی روی کف اتاق، برای افزایش طول عمر آن ضروری است.
مصالحی مانند سرامیک و سنگ نیز انتخاب مناسبی برای کف این اتاق نیستند. در طراحی ظاهر کفسازی نیز باید دقت شود که هیچگونه شیاری روی آن وجود نداشت باشد. چراکه این شیارها محل خوبی برای تجمع جرمها هستند.
طراحی تابلوهای کنترل
تابلوهای کنترل دیزل ژنراتور برای کنترل و مدیریت کار با این دستگاه طراحی میشوند. بنابراین محل قرارگیری آنها باید در ورودی اتاق دیزل باشد. سایز این تابلوها نیز بسته به مشخصات دستگاه متغیر است.
عایقکاری اتاق دیزل ژنراتور
عایقکاری در طراحی اتاق دیزل ژنراتور شامل پوشاندن دیوارها با ورقهای یونولیتی (اغلب به ضخامت 1 سانتیمتر) است. این ورقها عایقهای صوتی قدرتمندی هستند که صدای دستگاه را تا میزان قابل توجهی کاهش میدهند.
از دیگر اقداماتی که در این گام باید انجام شوند، جداسازی فونداسیون از کف، با تجهیزاتی مانند پلاستوفوم یا لرزگیر و تفکیککننده ضد حریق است. این مرحله باید قبل از نازککاری و تمام شدن کار طی شود. ضمن این که استفاده از مصالحی مانند ورقهای فلزی در دیوار، شدت صداها را چندین برابر خواهد کرد.
محکمکاری اتاق دیزل ژنراتور
در کنار عایقکاری، تکنیکهایی هم برای محکمتر کردن ساختمان اتاق و اتصال موتور به فونداسیون اجرا میشوند. برای مثال در طراحی اتاق دیزل ژنراتور، از شاسیهای فولادی که به شکل ناودان هستند به همراه پیچهایی فولادی برای محکم کردن این فضا استفاده میشود.
اسکلت زیرسازی
یک سازه بتنی یا فلزی برای این دستگاه طراحی میشود تا وزن دیزل ژنراتور و متعلقاتش را بر دوش بکشد. طراحی استاندارد این اسکلت، ایمنی دستگاه را در برابر زلزله را نیز افزایش خواهد داد. در این ساختمان اغلب یک حوضچه نیز تعبیه میشود تا روغن دیزل ژنراتور در آن جمعآوری شود.
خرید انواع دیزل ژنراتور از دیزل استار
طراحی اتاق دیزل ژنراتور بر اساس ابعاد و مشخصات دستگاه، حجم و تعداد تجهیزاتی جانبی و محل قرارگیری کل سایت انجام میشود. در این فرآیند رعایت نکردن نکاتی که به ظاهر ساده هستند، میتواند باعث افزایش آلودگی صوتی یا حتی اختلال در عملکرد دیزل ژنراتور شود.
دیزل استار تولیدکننده انواع موتور دیزل است که در پروسه خرید دستگاه مناسب و مشاوره برای نصب آن کنار شما خواهد بود. برای ارتباط با این مجموعه میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۱۷۰۶۱۷ در تماس باشید.
پرسشهای پرتکرار
1. تجهیزات مکمل دیزل ژنراتور که در اتاق قرار میگیرند چه هستند؟
مکان استقرار مخزن سوخت، سیستم خنککننده آب و تجهیزات ایمنی آتشنشانی مهمترین تجهیزات دیزل ژنراتور هستند.
2. طراحی درب اتاق دیزل ژنراتور چگونه است؟
ابعاد این درب باید یک متر بیشتر از پهنا و ارتفاع بزرگترین دستگاه باشد. به علاوه باید به بیرون باز شود. به طوری که در صورت وقوع هر رخدادی به راحتی با یک فشار باز شود.
3. طراحی سقف اتاق دیزل ژنراتور چگونه است؟
نکته مهم در طراحی سقف، شیبدار بودن آن است تا نیازی به برفروبی نباشد.