مولد ژنراتور چیست؟ این مولد انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در واقع وظیفه آن تولید برق است. به کمک آن برق لازم برای روشنایی، فعالیت سیستمها و تجهیزات مختلف تأمین میشود.
در این مقاله دیزل استار به بررسی مولد ژنراتور و نحوه کار آن خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با ژنراتور و نحوه ارتباط موتور دیزل با این دستگاه، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
مولد ژنراتور چیست؟ چه کاربردی دارد؟
مولد ژنراتور چیست؟ مولد ژنراتور یا ژنراتور برق به ماشینی گفته میشود که از طریق القای الکترومغناطیسی، انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. بهعبارتدیگر، ژنراتور نوعی مبدل انرژی است که با استفاده از حرکت و میدان مغناطیسی، برق تولید میکند.
مولد ژنراتور یا آلترناتور در واقع بخش اصلی ژنراتور است که مسئول تولید برق است. این بخش از دو بخش ثابت (استاتور) و متحرک (روتور) تشکیل شده است.
استاتور در قسمت بیرونی ژنراتور قرار دارد و از سیمپیچهای مسی تشکیل شده است. روتور در قسمت داخلی ژنراتور قرار دارد و از هسته آهنی و سیمپیچهای مسی تشکیل شده است.
ارتباط مولد ژنراتور با موتور دیزل:
موتور دیزل چیست؟ موتور دیزل (Diesel engine) خلاف موتورهای بنزینی، از فشار بالا در داخل سیلندرهای خود برای اشتعال سوخت و تولید انرژی استفاده میکند.
موتور دیزل با چرخش روتور، میدان مغناطیسی در استاتور ایجاد میکند.
چرخش میدان مغناطیسی در سیمپیچهای استاتور، جریان الکتریکی القا میکند.
ولتاژ و فرکانس جریان الکتریکی القا شده به طراحی ژنراتور و سرعت چرخش روتور بستگی دارد.
در واقع، موتور دیزل نیروی محرکه لازم برای چرخش روتور ژنراتور را فراهم میکند و ژنراتور این انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند.
انرژی مکانیکی و انرژی الکتریکی
برای درک بهتر سوال مولد ژنراتور چیست لازم است به دو انرژی موثر در آن یعنی انرژی مکانیکی و الکتریکی به طور خلاصه بپردازیم:
انرژی مکانیکی چیست؟ انرژی مکانیکی مجموع انرژی جنبشی و انرژی پتانسیل یک جسم است
انرژی الکتریکی چیست؟ انرژی الکتریکی یکی از گونههای انرژی است که به انرژی حاصل از انرژی پتانسیل الکتریکی گفته میشود. در یک مدار الکتریکی، این انرژی با جریان الکتریکی و پتانسیل الکتریکی مرتبط است.
خرید و قیمت موتورهای دیزلی
برای خرید و مشاهده قیمت انواع موتورهای دیزل بر روی لینک زیر کلیک کنید.
کاربردهای مولد ژنراتور چیست؟
مولد ژنراتور چیست و چه کاربردهای میتواند داشته باشد؟ در واقع این قطعه مهم و ضروری در بسیاری از صنایع نقش مهمی را بازی میکند.
- تأمین برق اضطراری: در مواقع قطع برق، ژنراتور میتواند برق مورد نیاز منازل، بیمارستانها، ادارات، کارخانهها و سایر مکانها را تأمین کند.
- تولید برق در مناطق دوردست: در مناطقی که به شبکه برق سراسری دسترسی ندارند، ژنراتورها برای تولید برق مورد نیاز استفاده میشوند.
- تولید برق در نیروگاهها: در نیروگاهها، از ژنراتورهای بزرگ برای تولید برق استفاده میشود که به شبکه برق سراسری تزریق میشود.
- کاربردهای صنعتی: ژنراتورها در صنایع مختلف مانند معادن، کارخانهها و پالایشگاهها برای تأمین برق مورد نیاز تجهیزات و ماشینآلات استفاده میشوند.
- کاربردهای کشاورزی: در بخش کشاورزی، از ژنراتورها برای تأمین برق موتورهای پمپ آب، سیستمهای آبیاری و سایر تجهیزات کشاورزی به کار برده میشود.
- کاربردهای تفریحی: ژنراتورها در سفرهای تفریحی و کمپینگ برای تأمین برق لوازم برقی مانند یخچال، کولر و روشنایی استفاده میشوند.
انواع مختلف ژنراتورها
انواع مولد ژنراتور چیست؟ شرکتهای بزرگ و مختلفی نسبت به طراحی و تولید ژنراتورها اقدام کردهاند. هر یک از ژنراتورهای تولید شده کاربرد و ویژگیهای مخصوص به خود را دارد. دستهبندی انواع ژنراتور را میتوان برحسب نوع سوخت و قابلیت جابهجایی انجام داد.
- ژنراتورهای بنزینی: این نوع ژنراتورها از موتور بنزینی برای تولید برق استفاده میکنند و به دلیل قیمت مناسب و حمل آسان، در مصارف خانگی و تفریحی کاربرد دارند.
- ژنراتورهای دیزلی: این نوع از موتور دیزلی برای تولید برق استفاده میکنند و به دلیل قدرت و عمر طولانی، در مصارف صنعتی و سنگین کاربرد دارند. انواع دیزل ژنراتورها در بازار وجود دارد که هر یک ویژگی مخصوص به خود را دارند.
- ژنراتورهای گازی: این نوع ژنراتورها از گاز طبیعی یا مایع برای تولید برق استفاده میکنند و به دلیل راندمان بالا و آلایندگی کم، در مصارف مختلف از جمله نیروگاهها و مصارف خانگی کاربرد دارند.
- ژنراتورهای پرتابل: به دلیل اندازه کوچک و وزن کم، به راحتی قابلحمل هستند و در مصارف تفریحی و کمپینگ کاربرد دارند.
- ژنراتورهای ثابت: با اندازه بزرگ و وزن بالا، در یک مکان ثابت نصب میشوند و در مصارف صنعتی و نیروگاهها کاربرد دارند.
نکات مهم در هنگام انتخاب ژنراتور
پیش از خرید مولد ژنراتور و دستگاه آن برای تامین برق مورد نیاز، لازم است به نکاتی توجه داشته باشید. همچنین، شما میتوانید در همین راستا و برای انتخاب موتور مناسب برای ژنراتور مد نظر خود با کارشناسان مجموعه دیزل استار تماس بگیرید.
نکات | توضیحات |
نوع کاربرد | ژنراتور باید متناسب با نوع کاربردی که برای آن در نظر گرفته شده است، انتخاب شود.
|
میزان برق موردنیاز | ژنراتور باید باتوجهبه میزان برق موردنیاز خریداری شود |
نوع سوخت | پیش از خرید به نوع سوخت در دسترس توجه داشته باشید. |
قیمت | این دستگاه در قیمتهای مختلفی عرضه میشوند و باید به بودجه موجود دقت داشته باشید. |
اندازه و وزن | ژنراتور باید با توجه به محل نصب و کاربردی که برای آن در نظر گرفته شده است، از نظر اندازه و وزن مناسب باشد. |
سخن پایانی
مولد و ژنراتور هر دو کلمه به معنی تولیدکننده هستند. مولد به طور کلی به هر چیزی که انرژی یا چیز دیگری را تولید میکند گفته میشود. ژنراتور به طور خاص به دستگاهی اطلاق میشود که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند.
ما در این مقاله به بررسی این مسئله پرداختیم که مولد ژنراتور چیست و کاربرد آن پرداختیم و انواع ژنراتورهای موجود را از نظر کاربرد و قابلیت حرکت بررسی کردیم. امیدواریم این مقاله مجله دیزل استار برای شما مفید بوده باشد و برای خرید ژنراتور به نکات گفته شده توجه لازم را داشته باشید.
سوالهای متداول
اجزای اصلی یک ژنراتور چیست؟
آرمیچر، بالشتک و چرخ محرک از اجزای اصلی ژنراتور هستند.
انواع ژنراتور کدام است؟
ژنراتورهای بنزینی، دیزلی، گازی، خورشیدی و بادی از انواع ژنراتورها هستند که در نوع دیزلی از موتور دیزل مانند موتور یانمار استفاده میکنند.